31 Ocak 2011 Pazartesi

KADINLARDA GÖRÜLEN SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ?

Günümüzde erkeklerin yanısıra 40 yaşını aşmış kadınların yüzde 40'ının da saç dökülmesinden şikayetçi olduğu bilinmekte. Kadın tipi saç dökülmesini birkaç başlık altında toplamak mümkün:
  • Genetik saç dökülmesi (Erkek tipi kellik): Androjene bağımlı erkek tipi kellikten muzdarip olan kadınların büyük çoğunluğunda, kafadaki tüm saçlarda genel bir azalma vardır. Bazı bayanlarda ise buna ek olarak, aynı erkeklerdeki gibi alında açılma da söz konusu olur. Bu tip kellikte; kadınlarda normal şartlar altında çok az bulunan erkeklik hormonları rol oynar. Aynı erkeklerde olduğu gibi androjenler kıl köklerinin zayıflamasına neden olur. Kalıtım da hastalıkta önemli rol oynar.
  • Strese bağlı saç dökülmesi (Telojen Efluviyum): Bedensel ya da ruhsal sıkıntılar saç dökülmesine neden olabilir. Doğum, kötü beslenme, ciddi enfeksiyon hastalıkları, büyük ameliyat ya da ciddi ruhsal sıkıntıyı takip eden altı hafta ile üç ay içerisinde, tüm saç telleri hep birlikte kolaylıkla dökülebilecekleri dinlenme (telojen) safhasına geçerler. Bu gibi hallerde saçlar avuç avuç dökülüp ele gelebilir. Neden olan olay ortadan kalkınca tam iyileşme gerçekleşir. Buna karşın gerçek bir neden tespit edilemeden, sıkıntıları yıllar boyu süren kadınlar da var.
  • İlaca bağlı saç dökülmesi (Anajen Efluviyum): Radyasyona maruz kalmaya ya da kemoterapiye bağımlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesine bu isim verilir. Sözünü ettiğim nedenler; kıl kökündeki hücrelerin bölünerek çoğalmasını bozar ve bunun sonucu olarak saçların yüzde 90'ı kırılarak dökülür.
  • Kısmi saç dökülmesi (Alopesi Areata): İnsanın kendi bağışıklık sisteminin, bir kez daha kendi kıllarının köküne saldırıp tahrip etmesi ile ortaya çıkar. Birden gelişebilen belirtiler sonucu genellikle birkaç santim çapında tamamen kılsız alanlar belirir. Bayanların yüzde 70'i tedavi görsünler ya da görmesinler iki yıl içerisinde eski hallerine döner. İrsi geçişin önemli olduğu düşünülüyor.
  • Kopmaya bağlı saç dökülmesi: Saçlar; sıkı örme ve at kuyruğu yapma gibi sebeplerle uğradıkları travmalar sonucu koparak dökülürler. Şayet olay yeterince erken fark edilip vazgeçilirse saçlar yeniden uzar.
                                                 (Dr. Eren Eroğlu, Sabah gazetesi)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder