31 Ocak 2011 Pazartesi

Saç Dökülmesine Karşı Mucize İlaçlar: Propecia (Finasterid 1mg)

Son bir kaç senede tıp saç dökülmesine karşı büyük gelişmeler sağladı. İnsanlık tarihinde ilk defa, saç dökülmesini önlemek veya yavaşlatmak ve dökülen saçı tamamen olağan neticelerle yerine koymak bundan böyle mümkün. Ne varki, bütün bunlara rağmen hala günümüzde saç dökülmesini engelleyeceği iddiasıyla pazarlanan ürünlerin büyük çoğunluğu işe yaramaz kocakarı ilaçlarından farklı bir şey değiller.
Saç dökülmesine karşı pazarlanan mucizevi ürünlerin posterlerini gazetelerde, dergilerde hepimiz görüyoruz. Bu konuda söylenebilecek tek şey, sayfa sayfa reklamları yayımlanan bu ürünlerin büyük çoğunluğunun iddia edilenin aksine saç dökülmesini engellemede ve tedavi etmekte hiç bir işe yaramadığıdır. Unutmayın ki, saç dökülmesine karşı başarılı bir tedavi büyük ölçüde erken müdahaleye bağlıdır. Saçınızın dökülmeye başladığını fark eder etmez, tesirli bir ürünle tedaviye girişmek çok önemlidir. Aşağıdaki iki ilacın, özellikle erkeklerde, saç dökülmesini ortadan kaldırmakta başarılı olduğu klinik olarak ispatlanmıştır. Rogaine ve Propecia isimli bu güçlü hormonal ilaçların, bayanlarda istenmeyen yan etkilere sebep olduğu, özellikle hamilelerde kullanımının çok riskli olduğu biliniyor.

Finasterid, Proscar/ Propecia

Erkek tipi saç dökülmesini önlemekte çok başarılı olan Propecia, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ilk ve tek saç dökülmesi hapıdır. Propecia tabletinin temel maddesi olan Finasterid, esasen Merck ilaç firması tarafından erkeklerde prostat bezi büyümesini tedavi etmek sebebiyle geliştirilmişti. Prostat problemi olan erkekler üzerinde finasterid'le yapılan testlerde bu maddenin yan etki olarak kıllanmaya yol açtığı gözlendi. Hazır, finasterid'in erkeklerde prostat büyümesi tedavisinde kullanılmak üzere FDA tarafından onaylanmış olmasından faydalanan Merck şirketi de, bu maddeden erkek tipi saç dökülmesinin tedavisinde kullanılacak ilk hapı geliştirmek üzere faaliyete geçti.
Finasterid'in prostat büyümesi için kullanılan biçimi olan Proscar'ın dozajı düşürülerek Propecia ismiyle 1997'de erkeklerde androgenetik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi) tedavisinde kullanılmak üzere FDA tarafından teyit edildi. saç dökülmesine karşı başarıyla kullanılmaya başlandı. Finasterid'in 1 mg'lık dozajı olan Propecia, böylece erkek tipi saç dökülmesini başarılı bir biçimde tedavi eden ilk ilaç olarak tarihe ismini yazdırdı.

Propecia/Finasterid Nasıl Etki Ediyor?

Finasterid'in müthiş başarısı, bu maddenin özellikle, tip II alfa-5 redüktaz'ı özetle, testosteron'u dehidrotestosteron'a (DHT) çeviren enzimi bloke etme kabiliyetinden kaynaklanıyor. Propecia'daki 1 mg doz finasterid her gün istikrarlı alındığında kandaki DHT düzeyini yüzde 60 oranında azaltabiliyor. Saç kökünü küçülterek, zayıflatarak zamanla kelliğe sebep olan hormon işte bu dehidrotestosteron (DHT). Klinik testler aşamasında, finasterid'in kandaki DHT oranlarında meydana getirdiği bu yüzde 60'lık azalmanın, ilacı kullanan erkeklerin yüzde 85'inde saç dökülmesini durdurduğu(önlediği) ispatlandı. Üstelik klinik testlere  katılanların yüzde 65'inde de geçmişte dökülen saçların gözle görünür şekilde tekrar çıkmaya başladığı gözlendi. Şu konuda, saç dökülmesini tam anlamıyla durdurmanın tıbben ispatlanmış tek yolu, kandaki DHT oranlarını indirmekten geçiyor.

Minoxidil, Rogaine/Loniten

Minoxidil kısacası Rogaine solüsyon, FDA tarafından erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi için kabul edilen ilk ilaçtı. Yüksek kan basıncı için kullanılan Minoxidil tabletlerinin piyasa ismi Loniten'dir. Rogaine, topikal Minoxidil'in ticari adıdır.
Minoxidil, uzun seneler yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılmıştı. Arkasından, tıpkı finasterid'de olduğu gibi incelemeler ilacın çok enteresan bir yan etkisini ortaya çıkardı. İlacı kullanan insanlar, acayip yerlerde, örneğin yanaklarında ya da ellerinin arkasında kıllanma başladığını farkettiler. Bazılarının alnı kıllanmaya başladı.
Kimi girişimci araştırmacılar, minoxidil'in doğruca başa, yüzeysel uygulamasının belki de kelleşmiş bölgelerde saç çıkartabileceğini düşündüler. Saç dökülmesinin derecesine bakılırsa türlü türlü oranlarda çıkarttı da. O senelerde bu, kellik tedavileri için bir değişim niteliğindeydi.
Minoxidil'in saç dökülmesini önlediği ve dökülmüş saçların bir bölümünü tekrar çıkarttığı klinik olarak ispatlanmış olsa da konunun uzmanları tarafından çoğunlukla, saç dökülmesine karşı sürdürülen mücadelede kıyaslıyarak marjinal tesirli bir ilaç olarak görüyorlar. Minoxidil'in, saç dökülmesinin hormonal sürecine hiç bir etkisi olmadığından, ilacın yararlı etkilerinin geçici olabileceği ve uzun vadede bazen düş kırıklığı yaratabildiği belirtiliyor. Yine de uzmanlar, minoxidil'i, finasterid tedavisine olumlu cevap  vermemiş insanlara veya tedavilerine bir ürün daha ilave etmek isteyenlere tavsiye ediyor. (Amerikan Saç Dökülmesi Derneği'nin resmi web sitesi'nden alıntı, www.americanhairloss.org)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder