Erkeklik hormonu testosteron, kanda alfa 5 redüktaze isimli bir enzimle etkileşerek, genetik yatkınlığı olan erkeklerde saç dökülmesine yol açtığı düşünülen Dehidrotestosteron (DHT) isimli farklı bir hormona dönüşüyor. Kandaki SBHG konsantresindeki artış, serbest testosteron oranını büyük ölçüde düşürüyor.
Yeşil çay'ın bundan başka, testosteron'u saç döken dehidrotestosteron'a (DHT) dönüştüren 1. Tip alfa 5 redüktaze enzimi'ne de etki(tesir) ettiği düşünülüyor.
Yeşil Çay'ın bu iki başka ancak birbirini tamamlayıcı özelliğinin androjenetik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi) üzerinde tesirli olabileceğine inanılıyor.
Yukarda daima böyle "inanılıyor", "düşünülüyor" gibi içerikler geçmesinin nedeni, yeşil çay hakkında yapılan incelemelerin henüz çok yetersiz olması, özellikle de yeşil çay ve saç kaybı konusunda şimdilik yapılmış ciddi klinik deneylerin olmaması ve bütün bu bilgilerin hala tahmin düzeyinde kalması.
Bundan başka, saç dökülmesinin de dışında bir çok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilen ve Doğu'da yüzyıllardır kullanılan Yeşil Çay'ın öyle günde 1-2 fincan tüketilmesi pek bir işe yaramıyor. Çinliler, Japonlar, vs. bizdeki çay müptelalarının çay içmesi gibi sabah, öğle, akşam her fırsatta yeşil çay içiyorlar. Yeşil çayın şu ana kadar kanıtlanmış bir yan tesiri de yok. Lakin içeriğindeki yüksek oranda kafein bazı insanlarda, (özellikle de günde 4-5 fincan içenlerde) uykusuzluğa, çarpıntıya,can sıkıntısına yol açabiliyor.
Saç dökülmesine karşı yeşil çayı denemek isteyenlere bir ikaz daha, diğer tüm saç kaybı tedavi metodlarında veya ilaçlarında olduğu gibi tesirini görebilmek için yeşil çayı da en az 6 veya 12 ay istikrarlı (günde 4-5 fincan) içmeniz gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder